SMITH ST THORNBURY

The design for the additions and alterations to this residence was greatly influenced by the owner's desire to retain the large deciduous tree in the backyard. As a consequence, the footprint available to the proposed works is effectively halved.

Responding to this constraint, the design proposes that half of the exiting roof is extended from the ridge-line. The new roof uses the same pitch as the existing so that it seamlessly integrates with the original building. Full use of the site is gained by also extending the new roof to the western boundary while keeping within the 3 metre height limit of a wall on boundary.

The halved roof allows for a generous highlight window, facing east, giving views of the tree and flooding the lounge room, kitchen, ensuite and walk-in robe with natural light.